Coaching bedrijf > Vitaliteit

Vitaliteit

Vitalere medewerkers zijn gelukkiger, productiever en sterker betrokken bij de organisatie. Een hoge vitaliteit onder werknemers heeft voordelen voor het bedrijf én voor de werknemers zelf.

Wat is vitaliteit?

Vitaliteit staat letterlijk voor: ‘de mate waarin iemand krachtig en energiek is’. En ook levenskrachtlevenslust en werkkracht zijn synoniemen van vitaliteit. Soms wordt vitaliteit gezien als ‘gezond zijn’, maar het is een overtreffende trap daarvan. Vitaliteit gaat erom dat je meer uit het leven kan en wil halen. Voldoende beweging, gezond eten, mentale en lichamelijke rust en ontspanning en een fijn sociaal leven. Ook mogelijkheden tot ontplooiing worden als belangrijke factoren gezien die invloed hebben op iemands vitaliteit.

Vrouw op het strand met armen wijd omhoog

Voordelen van vitaliteit

Vitaliteit is in het algemeen erg belangrijk in een mensenleven. Maar ook specifiek op het werk is vitaliteit van onschatbare waarde. Twee bekende voordelen voor werkgevers zijn minder verzuim en een hogere productiviteit.  Minder bekend, maar zeker niet minder belangrijk, is de verbetering van het imago van de organisatie. Is een medewerker gelukkig met zijn werk en het bedrijf waarvoor hij werkt dan draagt de medewerker dit automatisch uit aan anderen. Dat kunnen klanten zijn, maar ook familie, vrienden en bekenden. En dat draagt bij aan een positief imago van het bedrijf.

Gelukkige werknemers komen niet zomaar uit de lucht vallen. Vitaliteit staat in directe verbinding met onder meer de gezondheid, de persoonlijke ontwikkeling en het werkplezier van de werknemers. Daarnaast betekent een vitalere werknemer ook een socialere werknemer. Als je zelf namelijk goed in je vel zit, leg je makkelijker contact met anderen.

Hoe kun je vitaliteit stimuleren?

  • Gezond eten en drinken
  • Faciliteer ontspanningsmogelijkheden
  • Stimuleer voldoende beweging
  • Zoek verbinding met elkaar
  • Stimuleer persoonlijke ontwikkeling
  • Geef als werkgever zelf het goede voorbeeld

Al deze punten bij elkaar leveren een aanzienlijke positieve bijdrage aan de organisatie en dus ook aan het bedrijfsresultaat.

Behoefte aan meer vitaliteit binnen je organisatie? SimpeL-MaR kan hierbij helpen en biedt hiervoor maatwerk trainingen aan. 

Wanneer geest en lichaam vitaal zijn, is alles mogelijk.